Klimat
Parismötet 2015 -  Globalt klimatavtal klart – men vad betyder det?
Avsnitt

Parismötet 2015 - Globalt klimatavtal klart – men vad betyder det?

Jordens medeltemperatur­höjning ska vara väl under två grader, med sikte på 1,5 grader, det är huvudmålet med klimatavtalet. Men är det realistiskt, och hur kommer avtalet påverka vardagen i Sverige?

P1-programmen God morgon världen och P1-morgon bjuder in experter och politiker för att diskutera det nya klimatavtalet. Det bästa med det här avtalet är att man kommit överens, ett fiasko här hade varit förödande för det fortsatta arbetet. Men jag tror att målsättningen man satt är orealistiskt, det här med 1,5 grad tror jag är kört redan nu, säger Michael Tjernström, professor vid Stockholms universitet. Sverige står med en enorm potential, vi har gott om biobränsle som går att utveckla mer, en god företagsförmåga med innovationer för att energieffektivisera, men också det att människor i Sverige gillar att ta till sig nya användningar, kommenterar miljöminister Åsa Romson (MP). Talet om att sätta ett pris på koldioxid kom tillbaka mot slutet av mötet, det är för billigt att släppa ut koldioxid idag. Den europeiska utsläppshandeln fungerar inte exempelvis. I sitt anförande sa François Hollande att han vill samla en koalition av länder som vill gå före och införa ett koldioxidpris i världen, kommenterar Marie-Louise Kristola, från Vetenskapsradions miljöprogram Klotet.Lyssna också för en runda bland våra korrespondenter för reaktioner från runt om i världen.Nils Lindström, Ekot nils.lindstrom@sverigesradio.se

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.