Klimat
Parismötet 2015 - Bo Kjellén minns när världen såg ljust på klimatets framtid
Avsnitt

Parismötet 2015 - Bo Kjellén minns när världen såg ljust på klimatets framtid

Vetenskapsradions Pelle Zettersten, på miljöprogrammet Klotet, möter Bo Kjellén. Han var Sveriges första klimatförhandlare och var med både när klimatkonventionen och Kyotoprotokollet förhandlades.

Bo Kjellén berättar om förhandlingarna för att få fram klimatkonventionen som kom till under FN:s klimatkonferens i Rio 1992, och berättar bland annat om hur det vetenskapliga underlaget såg ut. De grundläggande problem som man såg redan 1990, med prognoser för riskerna för uppvärmning mellan 1,8 till 4-5 grader och andra scenarier med ökningar upp till åtta grader, liksom prognoser för höjning av havsvattennivåerna, allt det här har stått sig genom åren, berättar Bo Kjellén. Vad som framförallt har förändrats är att man med allt större säkerhet sett att bakgrunden är mänsklig påverkan, säger han i Klimatmötet.Pelle Zettersten, Klotet pelle.zettersten@sverigesradio.se Twitter: @PelleZettersten

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Sveriges Radio. Innehållet i podden är skapat av Sveriges Radio och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.