I veckans avsnitt får du en uppdatering kring det som Jacob kallar för skitmat och hur det via en hög belöning kan driva oss att äta oftare och mer än vad vi egentligen hade tänkt oss. Du får höra om hur omedvetna processer som sker när du äter någonting tillsammans med vår smakupplevelse ger en total upplevelse som bidrar med en belöning som i sin tur ger inlärning och framtida motivation till att äta samma sak igen.

Det blir även en diskussion kring begreppet hyper-palatable foods och en ny studie som har försökt att singla ut denna typ av mat från annan med hjälp av tre olika kategorier för livsmedel beroende på dess innehåller av fett, socker, kolhydrater och salt. Förhoppningsvis kan den här kategoriseringen bidra med ny information inom den epidemiologiska forskningen framöver.

Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

Hålltider

  • 00:00:00 Wille har köpt en grym eltandborste
  • 00:02:11 En uppdatering kring forskning som berör Skitmat
  • 00:03:13 Svårlästa artiklar med ovanliga ord
  • 00:04:13 Översiktsartikel kring vad som belöning från mat kommer ifrån
  • 00:06:34 Belöningen beror både på maten i sig och i vilken situation vi är för stunden
  • 00:10:06 God mat och hög belöning är inte samma sak
  • 00:11:35 Även omedvetna processer påverkar på vilken belöning maten ger
  • 00:14:44 Belöningen ger en inlärning och ökar ditt driv för att söka upp maten igen
  • 00:19:33 När vi stimuleras för ofta att äta väldigt högbelönande mat
  • 00:21:31 Koffein i coladrycker och speedade barn
  • 00:24:12 Normalviktiga personer och personer med fetma gillar mat lika mycket
  • 00:25:28 Överviktiga upplever däremot en större belöning från många livsmedel
  • 00:27:09 Jacob tror fortfarande att lösgodis är bättre än chips
  • 00:29:43 Kombinationen av undermedvetna signaler och smaken i munnen ger belöning
  • 00:31:56 Protein har sannolikt inte samma effekt som fett och socker
  • 00:35:50 Hur ska vi definiera hyper-palatable food?
  • 00:38:25 Utan en definition är det svårt att forska på
  • 00:43:22 Termen ultraprocessad mat fångar troligen in mycket mat som faktiskt är bra
  • 00:44:30 Tre kategorier som fångar in alla livsmedel som människor upplever som problematiska
  • 00:45:14 Mycket fett och mycket salt
  • 00:46:10 Fett och socker
  • 00:46:38 Raffinerade kolhydrater och salt
  • 00:47:57 Ingen kategori för bara mycket socker
  • 00:50:08 Definitionen täcker in hela 60 procent av allt som säljs i livsmedelsbutiker i USA
  • 00:52:36 När man grupperade livsmedel efter samma typ var det 81 procent som passade på definitionen
  • 00:53:08 Kriterierna fångar även in nästan alla kakor, snabbmat, godis/choklad
  • 00:55:24 Förhoppningsvis kommer det epidemiologi med den här definitionen framöver
  • 00:58:28 De vanligaste ingredienserna i hyper-palatable foods
  • 01:01:38 Populära dieter plockar bort det mesta av maten som är hyper-palatable
  • 01:05:53 Det borde utvecklas en app där du kan scanna maten för att se dess kategorisering

Podden och tillhörande omslagsbild på den här sidan tillhör Tyngre. Innehållet i podden är skapat av Tyngre och inte av, eller tillsammans med, Poddtoppen.